În campania specială ProSport dedicată celor mai buni jucători de la Dinamo București în ultimul sfert de secol am aflat deja, în echipa ideală, portarul (AICI), fundașii laterali (AICI), fundașii centrali (AICI) și mijlocașii centrali (AICI). Împreună alegem mai departe formația de vis a „câinilor roșii” din ultimele decenii într-un proiect în premieră, Best of Dinamo 25 de ani! Continuăm cu cele mai bune extreme dinamoviste din această perioadă.
Timp de aproximativ două zile vei putea alege din cele 7 propuneri pe care ți le-am pregătit pentru extremă dreapta și cele 7 propuneri pentru extremă stânga.
Poți vota un singur jucător o dată, iar fotbalistul cu cele mai multe voturi la final intră în echipa de vis, pe când locul doi devine rezervă în lotul suprem! Detaliile complete ale campaniei pot fi descoperite AICI. Ești pregătit să scrii istorie alături de eroii tăi din teren?
REZERVE: Bogdan Lobonț, Collins Fai, Dorin Semeghin, Cătălin Hîldan, Florin Cernat.
Florentin Petre nu are nevoie de prezentare în fața suporterilor dinamoviști. Produs al academiei, monument de atașament față de club, mijlocașul a jucat pentru „câini”, cu o pauză de jumătate de sezon împrumut la UTA, din 1995 și până în 2006! În perioada acoperită de campania „Best of Dinamo 25 de ani”, „Peter” a colecționat șapte sezoane consecutive și, în fiecare dintre ele, a câștigat cel puțin un trofeu. Bilanț de top pentru una din cele mai remarcabile extreme dinamoviste și ale fotbalului românesc după Revoluție!
Recenzia incredibilă sună cam așa, trei titluri și cinci Cupe, după cum urmează: 1999/2000 – event, 2000/2001 – Cupa, 2001/2002 – titlul, 2002/2003 – Cupa, 2003/2004 – event, 2004/2005 – Cupa, 2005/2006 – Supercupa. Peste 150 de meciuri. În cupele europene, Florentin Petre a strâns toate decorațiile rezultatelor de gală reușite de Dinamo în perioada anilor 2000, eliminarea lui Șahtior Donețk cu victorie în dublă manșă (2-0, 3-2), apoi succesul cu ȚSKA Moscova. Peste toate rămâne evoluția lui din partida cu Everton (5-1 în „Ștefan cel Mare”) cu golul său de kinogramă în poarta lui Nigel Martyn.
Ze Kalanga a fost un alt nume găsit de Mircea Rednic în deja recunoscutul radar al „Puriului”. În sezonul ultimului titlu pentru Dinamo, 2006-2007, angolezul a reprezentat capriciul tehnicianului dar a impresionat printr-o viteză foarte bună, explozie în duelul cu adversarul direct și, destul de repede, a devenit unul dintre preferații tribunei, mai ales după ce a reușit să înscrie în poarta rivalilor de la Rapid. A fost unul dintre cele două goluri reușite pentru „câini” în cele 27 de meciuri strânse în toate competițiile în acel sezon. Ze Kalanga a fost cedat în Portugalia, la Boavista și a plecat din „Ștefan cel Mare” din postura de campion.
„Am luat inima Banatului”. Așa a fost prezentat, de către Vasile Turcu, transferul de două milioane de euro al lui Gabi Torje de la Poli Timișoara la Dinamo. Puștiul tupeist de pe Bega avea să se impună în „Ștefan cel Mare” destul de repede fiind asimilat de numele grele din vestiar. A jucat în șapte sezoane pentru „câini”, a strâns 152 de meciuri în toate competițiile, a înscris de 28 de ori și a furnizat 31 de pase decisive. Una din cele mai valoroase extreme dinamoviste ale ultimelor decenii.
Torje are în palmares un singur trofeu cu formația din „Ștefan cel Mare”, Cupa din 2011/2012, sezon din care a mușcat cinci etape până să se transfere în Serie A, la Udinese. Rămâne în amintirea dinamoviștilor imaginea cu mijlocașul în lacrimi după ce Dinamo a ratat, în meciul disputat la Brașov, trofeul în finala Cupei României, contra rivalilor de la Steaua (2011). A participat la „minunea de la Liberec” și putem spune că Torje le-a trăit pe toate la Dinamo. Au urmat două reveniri pentru mijlocașul de bandă, una în 2018, apoi în sezonul 2021-2022, în care a avut loc retrogradarea istorică a „câinilor” în eșalonul secund.
Debutat în primul eșalon de Cornel Țălnar, în sezonul 2012-2013, la 17 ani și 8 luni, Dorin Rotariu, un jucător tehnic, greu de citit de apărătorii adverși în duelurile unu contra unu din bandă, a strâns, cifre bune pentru „câini” deși are în palmares un singur trofeu, Cupa Ligii din 2017. Per total 142 de meciuri în toate competițiile, 29 de goluri marcate și 21 de pase decisive în dreptul timișoreanului la echipa din „Ștefan cel Mare”.
Cel mai bun sezon al său în „Groapă” a fost, fără discuție, 2015-2016, când Rotariu a jucat în 40 de partide, a marcat de 10 ori și a furnizat 5 pase decisive. Nepotul stelistului Iosif Rotariu a mai jucat încă 25 de partide în anul competițional imediat următor, apoi a fost cedat la FC Bruges. S-a întors în fotbalul românesc, spre dezamăgirea dinamoviștilor, la rivala FCSB.
Sergiu Hanca a fost unul dintre jucătorii apreciați de suporterii dinamoviști. Determinarea și spiritul de sacrificiu au fost calitățile prin care a impresionat fotbalistul adus de la ASA Târgu Mureș. Cu evoluții bune în cele patru sezoane în care a jucat în „Ștefan cel Mare” și un apetit de a înscrie în poarta rivalilor de la FCSB (3 goluri și două assist-uri a reușit Hanca împotriva roș-albaștrilor în tricoul lui Dinamo), mijlocașul a cucerit un singur trofeu în alb și roșu, Cupa Ligii.
Sergiu a strâns 115 partide în toate competițiile pentru „câini”, a înscris de 20 de ori și a furnizat 22 de pase decisive. Despărțirea de formația alb-roșie a fost, precum în cazul mai multor fotbaliști apreciați de fani, cu scandal. O parte a galeriei a intrat în conflict cu soția și apropiații căpitanului în timpul unui meci disputat la Giurgiu. Au urmat unele contre verbale, iar jucătorul s-a transferat în Polonia.
Jucător de viteză și cu o excelentă execuție din mișcare, printre ultimele extreme dinamoviste de mare calitate, Deian Sorescu a fost adus de Dinamo, la cererea lui Florin Bratu, de la Poli Timișoara. Bănățeanul și-a câștigat poziția în echipa „câinilor” și a atins chiar și statutul de căpitan. În total, Sorescu a jucat pentru formația din „Ștefan cel Mare” în patru sezoane (2028-2019, 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022).
Chiar dacă nu a câștigat vreun trofeu, Sorescu a strâns, în toate competițiile, 134 de partide în tricoul lui Dinamo, cu cifre bune. 28 de goluri marcate, 23 de pase decisive, timișoreanul fiind și ultimul jucător dinamovist convocat la echipa națională a României din postura de jucător al lui Dinamo. Revenit în fotbalul românesc sub formă de împrumut de la Rakow Czestochowa, formația care l-a cumpărat de la Dinamo în schimbul a 700.000 euro, Sorescu a jucat pentru FCSB, rivala „câinilor”.
Pare greu de crezut pentru istoria unui club ca Dinamo, dar un fotbalist este nominalizat în perimetrul eficienței ultimilor 25 de ani exclusiv pentru reușitele din eșalonul secund. Lamine Ghezali este artizanul promovării „câinilor” în primul eșalon. Francezul crescut la Saint- Etienne a fost omul cheie în Liga 2 însă, din păcate pentru el și Dinamo, s-a sufocat după promovare și a fost cedat în liga secundă din Grecia. Sub comanda lui Ovidiu Burcă, în sezonul 2022-2023, mijlocașul a disputat 26 de partide în campionat, a înscris de 12 ori și pasat decisiv în patru rânduri.
Eroul barajului de promovare contra celor de la FC Argeș, Ghezali a punctat de trei ori în cele două meciuri cu piteștenii și a dat două assist-uri, golul de la Mioveni fiind, poate, hotărâtor în soarta promovării, într-un moment în care alb-violeții puteau să întoarcă soarta barajului. În Cupa României, Ghezali a jucat de 5 ori, a marcat o dată și a furnizat o pasă decisivă. Pasul spre Superliga a părut mult prea greu pentru „Gheza” care s-a transformat, rapid, într-o umbră a fotbalistului din sezonul trecut. Zero pe linie în 17 partide, plus alte patru prezențe în Cupă cu același bilanț.
[poll id=”41″]
Edgar Alvarez, Răzvan Cazacu, Hristu Chiacu, Geani Crețu, Bogdan Gavrilă, Aleksandru Longher, Bogdan Mara, Andreas Mihaiu, Robert Moldoveanu, Mihai Neicuțescu, Patrick Petre, Gabriel Răducan, Diogo Salomao, Sergiu Scărlătescu, Desire Segbe, Gezim Shalaj, Sorin Strătilă, Simon Zenke, Kevin Zougoula.
Vlad Munteanu (foto sus, în centru) a jucat în 7 sezoane pentru Dinamo și are, cu adevărat, un palmares impunător, consacrându-se între redutabilele extreme dinamoviste. A cucerit două titluri de campion (2001-2002 și 2003-2004), de patru ori Cupa României (2000-2001, 2001-2002, 2002-2003 și 2004-2005), plus Supercupa României din 2005. Băcăuanul a disputat peste 100 de meciuri în toate competițiile în tricoul „câinilor”, iar cel mai important gol al său a fost poate cel cu ȚSKA Moscova. O formalitate cât istoria „câinilor”, după ce Ianis Zicu a construit o acțiune pe cont propriu, mingea a lovit transversala iar Munteanu, lansat, a înscris cu toată poarta goală în plasa rușilor care, la acel meci, erau deținătorii Cupei UEFA. Plecat în Germania, Vlad Munteanu a revenit la Dinamo în sezonul 2010-2011, însă ultima experiență nu a mai avut farmecul perioadei de până în 2006.
Considerat un mare talent al fotbalului românesc, Adrian Cristea a strâns 7 sezoane în „Ștefan cel Mare”. Un titlu de campion (2006-2007), Cupa României în sezonul 2004-2005 și Supercupa ce a urmat din 2005 (partidă în care nu a fost folosit), plus meciuri foarte bune făcute în cupele europene. Aici, meciul cu Besiktas, în care „Prințul” a înscris un gol, poate fi depus drept mostră.
Jucat în mare parte din timp în banda stângă – Ioan Andone l-a introdus și în postura de mijlocaș central în primele sale meciuri la Dinamo -, Cristea are peste 150 de meciuri în alb și roșu în toate competițiile, cu un palmares personal de 25 de goluri. Moldoveanul a prins și momentul de gală „minunea de la Liberec”, a fost titular la București, iar în partida din Cehia a jucat 64 de minute.
Ianis Zicu, fotbalist cu o tehnică specială, a jucat pentru Dinamo în trei perioade. Pentru început, clubul din „Ștefan cel Mare” l-a propulsat la Parma, după trei sezoane, trei Cupe și două titluri (event în 2003-2004). Înainte de Serie A, machedonul a strâns 33 de jocuri de Divizia A în alb și roșu și a înscris de 9 ori. A revenit în „Groapă” în a doua parte a sezonului 2004-2005 și a reușit să-și mai pună o Cupă în palmares.
În anul competițional viitor, jucătorul care a fost folosit atât în spatele vârfurilor, dar mai ales în banda stângă, intrând în categoria extreme dinamoviste, a avut cel mai bun sezon al său la Dinamo, 34 de partide bifate, 12 goluri și două pase decisive. În plus, evoluții bune în victoriile de clasor ale „câinilor” cu Șahtior Donețk (gol la București), Everton (5-1 la București cu gol înscris), respectiv ȚSKA Moscova (assist). Între 2007 și 2010, Zicu a mai prins 47 de meciuri în tricoul „câinilor” și a fost titular în „minunea de la Liberec”, 120 de minute pe teren, dar singurul dinamovist care a ratat la loviturile de departajare. Constănțeanul a strâns, în cele 8 sezoane în „Groapă”, peste 120 de meciuri pentru Dinamo și a reușit să înscrie de 29 de ori.
Jucător cu o tehnică desăvârșită, mereu capabil să scoată om din joc sau să ofere o pasă care să destabilizeze defensivele adverse, Gabriel Boștină a fost unul dintre mijlocașii care, după ce a scris istorie la Steaua, marea rivală a „câinilor”, a avut evoluții apreciate și în tricoul lui Dinamo.
Trei sezoane a prins Gabi în tricoul alb-roșu (2007-2008, 2008-2009 și 2009-2010), 86 de partide în toate competițiile și, dacă nu ar fi fost chinuit de blestemul pubalgiei, cu siguranță ar fi depășit borna celor 100 de meciuri la clubul din „Ștefan cel Mare”. Boștină a înscris de 4 ori și a furnizat 9 pase decisive. A fost pe teren în toate cele 120 de minute de la Liberec, acolo unde a și transformat o lovitură de departajare.
Alexandru Curtean a jucat trei sezoane pentru Dinamo (2011-2012, 2012-2013 și 2013- 2014). Mijlocașul a câștigat Cupa României, ultimul trofeu obținut de „câini” în competiția K.O., iar în finala cu rivalii de la Rapid a furnizat centrarea din care Adrian Scarlatache a înscris singurul gol al ultimului act.
Curtean a recidivat și a livrat un nou assist și în Supercupa ce a urmat, contra celor de la CFR Cluj, trofeu adjudecat tot de Dinamo, meci în care a bifat 39 de minute. În total, jucătorul cedat de „câini” în Bulgaria, la Botev Plovdiv, are 72 de meciuri pentru roș-albi în toate competițiile, 9 goluri înscrise și 13 pase decisive.
Marius Alexe a crescut la juniorii lui Dinamo, însă a debutat pe prima scenă în tricoul Astrei Giurgiu (2009), formație pentru care a jucat sub formă de împrumut. După 5 etape și o dublă în poarta Rapidului a revenit la echipa de suflet. Mijlocașul, care putea fi folosit și vârf, a devenit și căpitanul „câinilor” în cele șase sezoane în care a îmbrăcat tricoul alb-roșu. Pentru început, Alexe a jucat între 2009 și 2013, iar sezonul 2012-2013, în care a strâns 36 de partide în toate competițiile, cu un bilanț senzațional, 17 goluri și două pase decisive, i-a adus transferul în Serie A, la Sassuolo.
A fost „repatriat” după un an și a mai bifat un sezon în „Groapă” (2014-2015), plus o singură prezență pe teren în 2015-2016. A câștigat Cupa României 2012, Supercupa ce a urmat (2012), iar la cifre personale are 161 de partide pentru Dinamo în toate competițiile, 41 de goluri și 18 pase decisive.
Vali Lazăr, jucătorul temperamental cu viteză foarte bună și finalizări surprinzătoare, a venit la Dinamo în 2013. Un prin sezon foarte bun cu 35 de jocuri, 6 reușite și 11 pase decisive. Au urmat alte 50 de meciuri desfășurate în doi ani, cu 7 goluri și 4 assist-uri, apoi prima despărțire și trecerea la Concordia Chiajna. A revenit repede la Dinamo și a reușit să cucerească singurul trofeu al său în tricoul alb- roșu și ultimul din vitrină, Cupa Ligii 2017, cu o semifinală de vis în fața celor de la FCSB. 4-1 cu gol Vali Lazăr.
Apoi a plecat din nou, de data asta în străinătate și a revenit în sezonul 2019-2020, în care a îmbrăcat de 15 ori tricoul „câinilor”, cu un singur gol reușit. Ultima experiență a fost în 2022-2023 și a fost marcată de conflictul cu Ovidiu Burcă în urma unui meci de Cupă de la Tîrgu- Jiu. Avea să fie episodul despărțirii lui „Lăzărică” de formația căreia i-a purtat banderola de căpitan și la care a strâns 130 de jocuri, a înscris de 22 de ori și a furnizat 23 de pase decisive.
[poll id=”42″]
Anoh Attoukora, Elis Bakaj, Kay Bartalsstovu, Andrei Blejdea, Antonio Bordușanu, Gualberto Campos, Cristian Ciubotariu, Dan Codreanu, Thiago Constancia, Valentin Costache, Cristian Delciu, Alin Demici, Diego Fabbrini, Fabrice Fernandes, Dragoș Firțulescu, Andrei Florescu, Brito Furtado, Romario Kortzorg, Leo Lerinc, Laurențiu Manole, Nicolae Mitea, Jonathan Morsay, Petru Neagu, Gevaro Nepomuceno, Daniel Oprița, Georgian Păun, Ivan Pesic, Dennis Politic, Danu Spătaru, Sreten Stanic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER